Rumænske specialiteter

♡ Vindruer i baghaven i Crit ♡

I det fantastisk smukke Rumænien bor store dele af befolkningen på landet i små landsbyer. Man dyrker sin jord med hestekraft, plovskær og le. Man har høns, køer, får og et par heste i forhaven. Samtidig har man også parabolantenne på taget, en mobiltelefon i lommen og selvfølgelig adgang til internettet, hvilket giver masser af inspiration udefra. 

Vi har oplevet et land i forandring, men også et land som holder fast i traditionerne, og det har vi især oplevet, fordi vi på vores rundrejse i Rumænien boede privat indkvarteret, og det betød, at vi smagte vi mange spændende traditionelle retter, lavet af manden eller konen i huset.

Rumæniens natur er præget af højland og temmelig høje bjerge, og samtidig af store områder med flade sletter, hvor der dyrkes korn, solsikke, majs og kartofler. 

♡ Solsikkemarker så langt øjet rækker på sletten ved Timisoara ♡

Karpaterbjergenes dramatiske klippeformationer afløses af frodige græstæpper på skråningerne nede ad bjergsiderne. I vildnisset gemmer der sig ulve, kronhjorte, bjerggeder, vildsvin, råbukke, losser og brune bjørne. Vildskab og idylliske landskabsscenarier i ét. 

♡ De smukke og ganske høje karpaterbjerge ♡

Man kan se sporene af fortidens vindyrkning, men terrasserne er nu mange steder overtaget af kvæg eller får, drevet frem over skråningerne af en ensom hyrde med sin hund. 

♡ Tuer af hø, høstet med le ♡

Rumænerne er i den grad livsnydere, og det rumænske køkken er solidt og præget af den barske, vilde og samtidig meget givende natur, som omgiver dem.

Der serveres vildt, svin, okse, får og lam. Der er massevis af grøntsager, frugt og bær, og her bliver syltet, marineret og bagt.

♡ Radu har henkogt Saltagurker i Borlova ♡

♡ På marked i Bran - vi køber syltede valnødder og henkogte kirsebær ♡

Man handler i små forretninger og på markeder. Varerne er friske og maden smager derefter.

♡ Markedsdag i Bierthan ♡

Morgenmaden består typisk af brød, yoghurt, marmelade, ost, skinke, salami, varme pølser, og gerne en æggeret. Mælken er frisk og afleveres ved døren, hvorefter den pasteuriseres i en gryde på komfuret.

♡ Morgenmaden, her med auberginespread'en helt ude til højre - super lækkert på et stykke ristet brød ♡

En traditionel rumænsk middag starter med en forret, bestående af for eksempel marinerede grøntsager, fx auberginer, grønne og røde pebre, tomater, gulerødder, løg eller en form for kålret.
Man vil også kunne få serveret ost, salami, tynde skiver røget kød eller forskellige svampe, som for eksempel rørhatte, kantareller eller champignons til forret.
Der serveres selvfølgelig også suppe, for eksempel komavesuppe, fiskesuppe, svampesuppe eller suppe med kødboller. Suppen er kraftig og man oplever den som en daglig ret på rumænernes bord.

♡ Tomatsalat med friskplukkede bønner, kogt i æggecreme ♡

♡ Estragonsuppe med friskbagt brød ♡

♡ Kyllingesuppe med grøn peber - som mest af alt var en chili ♡

♡ Forskellige kødudskæringer med chilisauce, serveret til forret ♡

♡ Bagt salt ost med tomater, peberfrugt og oregano ♡

Hovedretten er tung og gerne med en masse kød. En national spise i Rumænien er ”sarmale”, der består af fars blandet med ris og svøbt i hvidkåls- eller vinblade, altså en slags kåldolmere. De serveres med en rumænsk variant af creme fraiche, og er enhver rumænsk husmors stolthed. Man kan også opleve grillede kødruller, hjemmelavede pølser, koteletter af de forskellige dyr, man har i forhaven, og så selvfølgelig kylling. Hovedretten bliver ofte serveret med polenta eller kartofler, og auberginespread eller en slags hytteost til. Og så er der selvfølgelig også brød til.

♡ Kød i lange baner til hovedret ♡

♡ Lammekoteletter stegt med masser af hvidløg ♡

♡ Kylling i hvidvinssauce med polenta til ♡

♡ Paneret pandekage med fyldt af ost og skinke, med en bund af hjemmelavet tomatsauce 

Desserten kan være pandekager fyldt med en blød friskost og med syltetøj til, det kan være kage med bær ovenpå, det kan være henkogt frugt eller det kan være en fromage.

♡ Pandekager fyldt med ost og hjemmelavet hindbærsyltetøj, bagt med et låg af merengs ♡

♡ Bagte pandekager fyldt med friskost, med syltetøj til ♡

Til maden drikker man apa - vand - eller ApaMinerala. Som aperitif får man sædvanligvis en ”tuica”, som er en blommebrændevin. Den fås i en ret stærk, og lidt mindre stærk version. Rumænerne er hjemmebrændere, så man kan sagtens opleve at få tilbudt en meget stærk drik, hældt op fra en plastikflaske - lad dig ikke skræmme - det er bare den hjemmebrændte Tuica!
Rumænien er et af Europas store vinlande og de laver særdeles gode hvidvine i mange varianter. Rødvine er de ikke lige så gode til, og de er også lidt til den søde side. 

Dette er hjertet af det centrale Europa. Det er hjemsted for myter, mysterier, romantik og vild natur. Folklore, traditioner, overraskelser, skønhed, utrolige naturparker. Et område, som er så utrolig rigt på ressourcer, overraskelser og lækkerier, og som jeg er taget hjem fra, med tankerne fulde af inspiration, og hjertet fyldt med et ønske om at genskabe noget af alt det smukke jeg har set og smagt.

Jeg har derfor lavet en serie med opskrifter på traditionelle rumænske retter, som jeg meget gerne vil dele med dig, som læser med her på bloggen. Til at starte med, er det 10 retter, som har fået min opmærksomhed - måske bliver det til flere, hvem ved...

Du kan læse opskrifterne over de kommende uger :)

Rigtig god fornøjelse - og velbekomme 

♡ En stue i Viscri 

Kommentarer

Populære opslag