Rumænske kålruller
♡ Sarmale ♡ |
På vores rundrejse i Rumænien boede vi privat indkvarteret, og det betød, at vi smagte vi mange spændende traditionelle retter, lavet af manden eller konen i huset. Jeg har efterfølgende genskabt de gode smagsoplevelser til retter, som med begejstring og stor nydelse er blevet fortæret herhjemme i Danmark. Jeg har derfor lavet en serie med opskrifter på traditionelle rumænske retter, som jeg meget gerne vil dele med dig, som læser med her på bloggen.
På vores rejse i Rumænien kom vi på vores vej ind i Transsylvanien også til Sibiu, byen som på tysk hedder Hermannstadt. Sibiu ligger ved Cibin floden, og byen er en levende middelalderby omkranset af en massiv bymur. Byen var tidligere hovedstad i Transsylvanien, og er en af de rigeste byer i Rumænien. Det kan man godt mærke, for der er liv i byen, bygningerne er pænt vedligeholdte og der er mange steder, hvor de serverer god mad.
I Sibiu fik vi serveret rumænske kålruller - Sarmale - på kælderrestauranten Crama Sibiul Vechi, som tilbyder traditionelle rumænske retter til ganske rimelige priser. Det var en fin oplevelse, som jeg fik lyst til at genskabe herhjemme.
Sarmale er en ret, som rumænerne tilbereder til familiesammenkomster og især i ferier. Om sommeren er den rumænske Sarmale lavet med grønkål og om vinteren med hvidkål. Kålbladene er fyldt med kød, ris og krydderier, og derefter kogt med tomatsauce og lidt røget kød til ekstra smag. De rumænske kålruller serveres traditionelt varme med polenta og creme fraiche.
Man kan møde forskellige variationer af Sarmale i både på Balkan, i Skandinavien, i Central- og Østeuropa, såvel som i Tyrkiet, Iran, Libanon og i det nordlige Kina.
Traditionelt vil kødfyldet i en sydøsteuropæisk Sarmale være oksekød, lam eller svinekød, krydret med hvidløg, løg og krydderier. Der vil også være ris eller byg, æg, svampe og grøntsager i rullen, som er pakket i syltede eller kogte kålblade, og serveret i en tomatsauce.
I Sverige og Finland vil kålrullen ofte være med kylling, og blive serveret med en tyttebærmarmelade, som er både sød og lidt syrlig.
I Asien vil kålrullerne være pakket i kinesisk kål, og her vil rullerne også kunne indeholde skaldyr, tofu og shiitakesvampe.
I Tyrkiet, Libanon og Iran er rullerne noget mindre, sådan nærmest på størrelse med en cigar. Her serveres rullerne normalt med en yoghurt naturel, og en vinaigrette krydret med hvidløg og mynte.
Jeg holder mig her til de rumænske Sarmale, som vi smagte i Sibiu. De er sunde og lækre, og jeg er helt sikker på, at hvis du først kaster dig ud i projektet, så vil du også være vild med dem!
♡ Sibiu by day ♡ |
♡ Der er hyggeligt i Sibiu ♡ |
RUMÆNSKE KÅLRULLER
Til forberedelse af kålbladene
2 mellemstore hvidkålshoveder
1 spsk salt
4-5 timianstilke
2 bundter frisk dild
Kogende vand
Til kødfyld
4 store løg, hakkede
5 spsk vegetabilsk olie
1 lille dåse tomatpuré
2 tsk rosenpaprika
250 g basmatiris
450 g hakket svinekød
150 g hakket oksekød
25 g friskhakket dild
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk friskmalet sort peber
Til fonden, som kålrullerne koges i
1/2 tsk salt
2 spsk friskhakket dild
Friskmalet sort peber
Til saucen, som hældes ved rullerne
400 g hakkede dåsetomater
200 g bacon, skåret i mindre stykker
Kogende saltet vand
Fjern stokken fra kålen.
Kog vand i en stor gryde, som kan rumme og dække kålbladene. Tilsæt salt, timian og dild. Dyp kålbladene i kogende vand med kernesiden nedad. Kog bladene ved letsimrende vand i 5-10 minutter. Rør roligt rundt, og løfte bladene op, når de føles bløde og fleksible.
Læg dem til afkøling på et viskestykke.
Forbered fyldet til rullerne.
Varm olie i en stegepande ved medium varme. Steg løget gyldent, og rør paprika og tomatpuré i. Tag panden fra varmen og lad det afkøle lidt. Tilsæt ris, det hakkede kød, dild, salt og peber. Rør til det hele er godt mikset.
Skær stokken i kålbladene fra, og skær store blade i lidt mindre stykker, så du lettere kan forme rullerne, og sæt bladene til side.
Hak de overskydende stykker kål og læg dem i en skål. Bland det hakkede kål med dild, salt og peber.
Læg timiankvisten og dildblandingen i bunden af en stor gryde, og start med at lave kålrullerne.
Læg en spiseskefuld kødblanding på hvert blad. Fold bladet i siderne, og rul kålbladet, så du laver en rulle a la en forårsrulle. Læg rullerne i den forberedte gryde, og tilsæt tomater på toppen, arranger svineknivene og hæld varmt saltet vand, indtil kålrullerne næsten er dækket af væske. Dæk potten og kog den i medium varme, indtil de begynder at koge. Reducer varmen til lav og lad dem simre i 1 time. Server kål ruller varm med creme og polenta.
Denne portion skulle gerne give omkring 60-70 kålruller.
Kålrullerne tager lidt tid at tilberede, men det er ikke svært. Kålbladene kan forberedes på forhånd og afkøles, så de er klar til brug. Kålrullerne kan også laves helt færdige og enten stå tildækket og helt koldt i køleskabet, og kan også fryses.
♡ Der er mange imponerende slotte oppe i højderne i Transsylvanien ♡ |
♡ En forfalden, men stadig anvendt kirkegård på vores vej ♡ |
Dette var ret nummer 8 i min serie af rumænske retter.
Jeg håber at du, ligesom jeg, har lyst til og mod på at kaste dig ud i det skønne rumænske køkken, og at du vil opleve at din madhorisont udvider sig en lille smule.
Rigtig god fornøjelse - og velbekomme ♥
Kæmpe tak for opskriften- jeg tillod mig at putte 1 brev taco- krydderi blanding i farsen - og synes det blev super godt 😉
SvarSlet