Bagte pandekager med hytteost og citron
På vores rundrejse i Rumænien boede vi privat indkvarteret, og det betød, at vi smagte vi mange spændende traditionelle retter, lavet af manden eller konen i huset. Jeg har efterfølgende genskabt de gode smagsoplevelser til retter, som med begejstring og stor nydelse er blevet fortæret herhjemme i Danmark. Jeg har derfor lavet en serie med opskrifter på traditionelle rumænske retter, som jeg meget gerne vil dele med dig, som læser med her på bloggen.
Både nu og i tidligere tiders Rumænien, var hyrderne kendt som magiske mennesker, da de var i så tæt kontakt med naturen, som man nærmest kan komme. Ved blot at kigge op mod himlen, snuse i luften eller ved at bemærke dyrenes adfærd, vidste hyrderne, hvordan vejret ville blive og om dyrene skulle drives i ly i en skov eller ind under et halvtag. En hyrde farer aldrig vild, og kan finde hjem med sin flok i lyn og torden, gennem skovene og midt om natten.
Det var også hyrderne, der ude på græs, lavede ost af gedemælk. I sommerperioden kom hyrden ikke hjem i mange dage, og ved at malke gederne ude på græs og lave ost derude, gik mælken ikke til spilde. Det blev til en mild og frisk ost, som blev saltet og taget med hjem til familien, hvor den blev brugt til både salte og søde retter.
Den sidste ret i min serie om rumænske retter skal selvfølgelig være en dessert. Som en lille hyldest til de seje hyrder i de rumænske højder, har jeg valgt en dessert med både mælk og ost i.
I disse pandekager bruges danskvand i stedet for smør eller olie til at skabe nogle helt lette og lyse pandekager. Man kan selv vælge, hvilket fyld, man gerne vil have i, så hvis man gerne vil lave de bagte pandekager, sådan romanian style, så vil jeg foreslå at fyldet er abrikosmarmelade eller rosenblomstmarmelade, revet chokolade eller - som vi har fået den - med fyld af hytteost, toppet med creme fraiche og derefter bagt i ovnen.
De bagte pandekager med hytteost og citron, er en lidt tung dessert. Jeg synes nu alligevel, at den bliver let og fin af de lyse pandekager og den sarte syrlighed fra citronskal og creme fraiche.
BAGTE PANDEKAGER MED HYTTEOST OG CITRON
Pandekager:
250 g mel
2 æg
1 dl mælk
1 1/2 dl danskvand
1 tsk salt
Fyld:
500 g hytteost
4 æg
150 g Sukker
revet skal af 1 citron
1 tsk vanille ekstrakt
Topping:
1 3/4 dl creme fraiche
1 æg
2 spsk sukker
Du starter med at lave pandekagerne. Bland mel og salt, og tilsæt æggene. Rør til dejen er glat uden klumper. Tilsæt mælk og mineralvand lidt efter lidt, mens du pisker med en håndmixer. Lad dejen stå og hvile i et kvarters tid.
Varm en pande med lave kanter, tilsæt en smule olie til panden, og bag ca. 12 gyldne pandekager.
I en skål pisker du æg og sukker skummende hvidt, hvorefter du rører hytteost, citronskal og vanilje i.
Nu skal fyldet i pandekagerne. Det gøres ved at lægge 2 spsk af osteblandingen på hver pandekage, fordele fyldet lidt og derefter rulles de, som man ville gøre det med en almindelig pandekage.
Alle de fyldte pandekager lægges i et smurt ovnfast fad.
Bland creme fraichen med æg og sukker og hæld blandingen over pandekagerne, så de er dækket af cremen.
Bag pandekagerne i ovnen ved 175 grader i ca. 25 minutter til de er gyldne og ser fine ud. Pandekagerne kan serveres både varme og kolde.
Duften af citronskal og vanilje vil fylde dit hjem, og du vil ikke kunne modstå denne søde og bløde dessert.
Tip
Det er også lækkert med et låg af marengs ovenpå de bagte pandekager, i stedet for creme fraichetoppingen. Det giver en lidt sødere dessert, som også smager dejligt.
Dette var ret nummer 10 i min serie af rumænske retter.
Jeg håber at du, ligesom jeg, har lyst til og mod på at kaste dig ud i det skønne rumænske køkken, og at du vil opleve at din madhorisont udvider sig en lille smule.
Rigtig god fornøjelse - og velbekomme ♥
Kommentarer
Send en kommentar