Lav din egen Labneh


På vores rundrejse i Rumænien boede vi privat indkvarteret, og det betød, at vi smagte mange spændende traditionelle retter, lavet af manden eller konen i huset. Jeg har efterfølgende genskabt de gode smagsoplevelser til retter, som med begejstring og stor nydelse er blevet fortæret herhjemme i Danmark. Jeg har derfor lavet en serie med opskrifter på traditionelle rumænske retter, som jeg meget gerne vil dele med dig, som læser med her på bloggen.

Når man er glad for yoghurt, som jeg er, var jeg nødt til at prøve at lave Labneh herhjemme.

Labneh er en let lys "ost", og den kan være klar efter 12 timer i køleskabet. Den er super nem at lave, og det virkelig herlige ved denne ret er, at du kan lave både søde og salte smagssammensætninger med den neutrale basisost.

Hvis du har en sød tand, kan du skabe en velsmagende og lidt anderledes frisk dessert ved at tilføje en skefuld honning, frisk frugt og lidt limejuice.

Du kan også anvende osten som et spread eller en slags dip til kiks, chips eller grissini ved at tilføje et drys af cajunmix, lidt tørret oregano og olivenolie. Ekstra jomfruolivenolie, selvfølgelig.

DEN RUMÆNSKE FRISKOST LABNEH
500 ml græsk yoghurt (du vælger selv om det skal være 2 % eller 10 %)
Salt efter smag

Du skal bruge en ren klud, en snor, en skål og en si.

Rør yoghurten med salt, så du smager til, så osten (som stadig er yoghurt) får den saltbalance, som du bedst kan lide.

Læg yoghurten i ostekluden og fold kludens sider sammen, så der dannes en bold med yoghurten i midten. Bind kluden sammen med en snor.
Læg yoghurtenbolden i en si, og sæt sien i skålen. Opbevar skålen med si og yoghurt i køleskabet i mindst 12 timer.

Efter 12 (eller helt op mod 24) timer løsner du snoren på din klud, og vender osten ud i en dyb tallerken. Nu er basisosten færdig, og kan bruges som en neutral ost, a la Philadelphia.


Du kan også vælge at blande osten med alle de søde, salte eller stærke ting i, som du kan lide. For at give osten en lidt mere cremet konsistens, kan du dryppe olivenolie eller honning over.

Tip
Osten vil stadig have lidt af yoghurtens surhed og være lidt blødere i det, hvis du lader den stå i køleskabet i 12 timer. Den vil få en lidt tørrere konsistens, hvis du lader den stå i 24 timer.






Dette var ret nummer 1 i min serie af rumænske retter.

Jeg håber at du, ligesom jeg, har lyst til og mod på at kaste dig ud i det skønne rumænske køkken, og at du vil opleve at din madhorisont udvider sig en lille smule.

Rigtig god fornøjelse - og velbekomme 

Kommentarer

Populære opslag