Rumænsk lammeragout
På vores
rundrejse i Rumænien boede vi privat indkvarteret, og det betød, at vi smagte
mange spændende traditionelle retter, lavet af manden eller konen i huset. Jeg
har efterfølgende genskabt de gode smagsoplevelser til retter, som med
begejstring og stor nydelse er blevet fortæret herhjemme i Danmark. Jeg har
derfor lavet en serie med opskrifter på traditionelle rumænske retter, som jeg
meget gerne vil dele med dig, som læser med her på bloggen.
Lammeragout'en rummer nærmest
essensen af det rumænske køkken, som er præget af landets rigt varierende
dyreliv, af køkkenhavernes bugnende væld af grøntsager, af en kæmpe variation
af svampe fra skovene, og af frugt og bær, som vokser i krat, på
bjergskråninger og langs siden af alle småveje.
Landet er meget frodigt, og når jeg
laver denne ret, ser jeg de store flokke af får og lam med lange haler, som
bliver drevet over de dybgrønne højder af en hyrde med kutte på, en stok i
hånden, og en hund ved sin side.
Jeg ser også de små koner, som
sidder ved vejen og sælger kartofler, tomater, corgetter, hvidløg, eller hvad
dagens høst fra haven nu end er, og mændene, som har samlet svampe, morkler eller bær, og som nu sidder langs vejen med spande, fyldte til randen.
Jeg håber, at du vil nyde ragout'en, og at du også vil få lyst til at besøge Rumænien, som er så overraskende, smukt og venligt.
2 kg lammekød med ben (fx bov, nakke eller bryst)
2 store løg
2 auberginer
4 courgetter
2 dåser flåede tomater
1 stængel blegselleri
3 spsk olie
1 fed hvidløg
Salt
Friskkværnet sort peber
½ tsk paprika
½ tsk tørret oregano
1 kg kartofler
1 bdt persille
Lammekødet skæres ud i stykker. Løgene pilles og skæres i mindre stykker. Auberginer og courgetter vaskes, tørres og skæres i tykke skiver.
Blegselleristænglen skylles og skæres i små stykker.
Varm olien op i en stor gryde, og brun kødet godt på alle sider. Kom løgene ved, og lad dem brune med i 5 minutter.
Kom
alle grøntsager, de flåede tomater og et fed presset hvidløg ned i gryden til
kødet. Drys med salt, peber, paprika og oregano, og bland det hele godt. Der
skal ikke tilsættes noget form for væde. Stil gryden midt i en 200 grader varm
ovn, og lad ragout’en koge i ca. 1½ time. Efter de første 30 minutter tilsættes
kartoflerne, som er skrællet og skåret i kvarte. Server den færdige lammeragout
i et dybt, varmt fad, drysset med persille.
Spis gerne brød eller en grøn salat
til.
Jeg håber at du, ligesom jeg, har lyst til og mod på at kaste dig ud i det skønne rumænske køkken, og at du vil opleve at din madhorisont udvider sig en lille smule.
Rigtig god fornøjelse - og velbekomme ♥
Kommentarer
Send en kommentar