Transsylvansk auberginespread



På vores rundrejse i Rumænien boede vi privat indkvarteret, og det betød, at vi smagte mange spændende traditionelle retter, lavet af manden eller konen i huset. Jeg har efterfølgende genskabt de gode smagsoplevelser til retter, som med begejstring og stor nydelse er blevet fortæret herhjemme i Danmark. Jeg har derfor lavet en serie med opskrifter på traditionelle rumænske retter, som jeg meget gerne vil dele med dig, som læser med her på bloggen.

Dette er en simpel, velsmagende og vegetarisk ret. Vi har på vores rejse oplevet flere forskellige varianter af auberginespread'en, og derfor får du to forskellige versioner, begge meget velsmagende og lækre. Den ene er lidt mere lean end den anden, som indeholder mayonnaise.

I Rumænien er auberginespread en fast del af menuen, nærmest uanset, hvad hovedrolleindehaveren på menuen er. Rumænien er et af de frodigste og mest gavmilde naturområder, jeg overhovedet har været i. Jeg kan godt forstå, hvorfor man har denne ret som en fast bestanddel af et veldækket bord. I Rumænien er der hen over sommeren boder i alle småbyer, hvor der sælges auberginer på størrelse med meloner, corguetter på størrelse med min underarm, solmodne skønne tomater, duftende røde pebre, saftspændte løg i store bundter og alskens andre grønne skønne sager.

I Rumænien har man også en stærk tradition for at sylte, henkoge og gemme til vinteren, så hvis man ikke har den friske spread i køleskabet, så har man den i fadeburet på glas, eller i enorme mængder i fryseren. Salaten (som man i Rumænien kalder den) er fast følgesvend for de fleste rumænere, den tages frem i deres specielle øjeblikke, og er en af de få vegetariske retter, som rumænerne spiser med glæde, selvom traditionel mad på disse egne består mest af alle mulige forskellige slags kød og kødudskæringer.

I Rumænien laver man normalt ikke lette retter. Der jokes med, at svinekødet er den bedste og mest smagsfulde grøntsag :) Derfor er den transylvaniske auberginesalat usædvanlig.

Du får opskriften i to varianter, da den fås både med og uden mayonnaise. Begge salater er rigtig gode, de er bare lidt forskellige, fordi mayonnaisen selvfølgelig betyder noget.

AUBERGINESPREAD UDEN MAYONNAISE
2 mellemstore auberginer
1 stor gulerod
1 stort løg
1 rød peber
2 stilke blegselleri
2 dåser flåede tomater
3 fed hvidløg
Smagsneutral olie
Friske krydderurter, fx persille, basilikum, salvie eller hvad du har i køkkenet

Vask alle dine grøntsager. Skræl gulerødderne, og skær alle grøntsager i tern. Hold aubergineternene for sig selv.

Start med at sautere aubergineternene i lidt olie. Sauter derefter alle de andre grøntsager på en anden pande med lidt olie og de hakkede krydderurter til det hele er gyldent.

Bland alle de sauterede grøntsager med de flåede tomater, og tilsæt presset hvidløg, salt, peber og eventuelt lidt rosenpaprika eller andet efter din smag. Bland det hele godt og kog det stille videre i 8-10 minutter, mens du rører i det ind i mellem.

Hæld auberginespread'en på glas, når den er afkølet en smule, og så er den klar til servering.



AUBERGINESPREAD MED MAYONNAISE
4 mediumstore auberginer
1 løg
3 spiseskefulde hjemmelavet mayonnaise
Smag til med salt

Vask auberginerne, prik dem med en gaffel og sæt dem i ovnen på 240 grader. Lad dem bage i 20 minutter.
Mens auberginerne bager, finhakkes løgene og vendes sammen med mayonnaisen.
Når auberginerne er bagt igennem, er de bløde og sammenfaldne, uden at være mørke. Tag dem ud af ovnen og pil skrællen af dem. Det gøres nemmest ved at skære den øverste del af, og trække skrællen af med en kniv. Hak derefter indmaden af auberginerne fint, så det ligner en puré.
Rør auberginepuréen sammen med mayonnaseblandingen, og så kan din auberginespread med mayonnase anrettes i en skål eller på et fad.

Tip
Du kan bruge færdigkøbt mayonnaise, men auberginespread'en vil få en lidt anden smag i forhold til, når man anvender en hjemmelavet mayonnaise. Du kan finde en nem og skøn opskrift på hjemmelavet mayonnaise her.
Jeg vil anbefalde at du hakker auberginerne i hånden og ikke i en foodprocessor, fordi auberginerspread'en ligesom bliver for findelt på den måde.




Vi har fået auberginespread'en serveret til morgenmaden på et stykke friskbagt brød, vi har fået den serveret til frokost på et stykke ristet brød (som en slags toast) med smeltet, salt ost ovenpå, og vi har fået serveret auberginespread'en som tilbehør til kødet til aftensmad.

Når du først har prøvet denne enkle salat, lavet enten med eller uden hjemmelavet mayonnaise, så er jeg sikker på, at du vil vende tilbage til den igen og igen og igen. Og måske igen ... Og (hvorfor ikke?) Igen.





Dette var ret nummer 2 i min serie af rumænske retter.

Jeg håber at du, ligesom jeg, har lyst til og mod på at kaste dig ud i det skønne rumænske køkken, og at du vil opleve at din madhorisont udvider sig en lille smule.

Rigtig god fornøjelse - og velbekomme 

Kommentarer

Populære opslag