Æblekompot med rørsukker og vanilje


Ude i min have har vi fire æbletræer. Det ene træ har i år så mange æbler, at det er ved at vælte. Det er et meget gavmildt æbletræ! 

Det ville være synd, at de fine friske æbler bare går til spilde, så jeg er ret opmærksom på, hvordan jeg kan anvende havens høst. Jeg er ikke sikker på at jeg når at lave noget af alle de overvældende mange æbler, men en del af æblerne kan gives væk, en del kan laves til most, en del kan gemmes og en del kan laves til æblekompot og andre gode æbleretter.


ÆBLEKOMPOT MED RØRSUKKER OG VANILJE
8 æbler - gerne danske æbler fra en have i nærheden
50 g rørsukker
1½ dl vand
korn af 1 vaniljestang
1 spsk citronsaft

Skræl og skær æblerne i grove tern. Kom dem i en gryde sammen med rørsukker, vaniljekorn og vand. Kog æblerne, til de er møre og let udkogte (der skal stadig være hele stykker i kompotten). Når du har taget gryden af varmen, kan du tilføje lidt citronsaft til kompotten, som de bevarer sin lyse farve, og får lidt friskhed.

Hvis du gerne vil have kompotten mere lind, som en æblegrød, kan du mose den let med et kartoffeljern.

Smag til med yderligere sukker du synes at kompotten ikke er sød nok. Mængden af sukker afhænger helt af æblernes sødme.



Æblekompotten kan du bruge som en del af et hav af lækre retter. Hvad med at bruge den...
  • Som topping på din havregrød
  • Som en del af gammeldags æblekage med æblekagerasp og flødeskum
  • Som morgenmad sammen med skyr og granola
  • Som tilbehør til en middagsret, blot tilføjet lidt friskhøvlet peberrod
Det kunne være så fint at høre om, hvad du anvender en traditionel æblekompot til
- del endelig i kommentarfeltet 

Kommentarer

Populære opslag