Koldhævede boller - til morgen, til eftermiddag eller i madpakken


Det er skønt med hjemmebagt morgenbrød i weekenden. Det er bare også skønt at sove lidt længe, når man nu endelig kan. Når man gerne vil sove længe, så kan det være lidt svært at nå det med hjemmebagte boller... 

Og dog - med en gang koldhævede boller, kan man godt få begge dele...

Med denne nemme opskrift undgår du dej på fingrene, og du får nogle luftige og sprøde boller, som både er gode om morgenen og som sandwichbrød til senere på dagen.

KOLDHÆVEDE MORGENBOLLER
6 dl koldt vand
25 g gær
3 dl rugmel
5 dl hvedemel
1 dl knækkede hvedekerner
1½ tsk salt

Om aftenen:
Vand og gær kommes i en stor skål og gæren røres ud i vandet med en træske.

Tilsæt rugmel og de knækkede hvedekerner. Rør rundt, og hvedemel og salt. Dejen skal være lind, så det er ikke en helt almindelig bolledejskonsistens, du skal gå efter. Hvis den er for flydende, kan du tilføje lidt mere hvedemel.

Dæk skålen med husholdningsfilm, og stille den enten udenfor eller i køleskabet. Det må ikke være alt for koldt udenfor (altså sådan vinterkoldt), for så hæver dejen ikke tilstrækkeligt.

Om morgenen:
Varm ovnen op til 270 grader. Dyp en spiseske i vand, og tag dejen op med skeen. Sæt klatter af dej på en bageplade med bagepapir. Du kan pensle med vand eller mælk. Når ovnen er varm sættes bollerne ind, og så skruer du temperaturen ned til 225 grader. 

Bollerne skal bage i ca. 15 minutter.

Tip!

Man man sagtens bytte det valgte mel med en andre typer mel, hvis man foretrækker det. Man kan også tilføje solsikkekerner, nødder, rosiner eller andet til dejen. Bollerne kan blive lidt anderledes i strukturen end med denne opskrift, men de smager helt sikkert også rigtig godt! 


Jeg har bagt denne type boller siden jeg var ganske ung. Det har altid været sådan lidt på slump. Nogle gange blev bollerne lidt flade i det, andre gange super vellykkede. Jeg har undret mig over hvorfor, men har med tiden fundet ud af at kvaliteten på melet gør en ret stor forskel. Jeg kvier mig en del ved at skulle give 25 kr. for et kilo økologisk Ølandshvede, men til gengæld bliver jeg glad, når jeg får nogle fantastiske boller i den anden ende. I denne meltype er der ikke tilsat ascorbinsyre, og det gør en verden til forskel, når man bager koldhævet brød.

Efter at have lavet brødet på slump med det mel, jeg nu engang havde i skabet, har jeg nu fået sat mål på opskriften, så den kan gives videre til dig, der også gerne vil prøve de koldhævede boller. 


Held og lykke med dine koldhævede morgenboller - hvis du ikke er vild med de meltyper, jeg har valgt, så byt dem endelig ud med nogle andre 

Kommentarer

Populære opslag