Smagen af Småland

En tur til Småland er helt naturligt en dejlig oplevelse. Der er søer, snoede veje og smukke røde træhuse i grønne skove. Det ægte Emil fra Lønneberg-land, som er så smukt om sommeren. En tur til Småland er faktisk så meget mere end det. Det er nemlig også en smagsoplevelse, som man må unde sig selv.



Denne guide er min helt egen lille smagstur rundt i det smukke Småland. På vores tur stødte vi både primitiv mad, afslappet hyggemad, og så det lidt mere raffinerede, som man også sagtens kan finde i Småland. Der er skønne sommercaféer, hvor man kan fika lidt, frokostrestauranter med god svensk husmandskost, bær fra buske i skovbunden, og såmænd også et sjovt lille pop-op sted, som blev drevet af en samling unge mennesker, der bare havde lyst til at sætte gang i sommergrillen, og dele med nogle flere.  

Kig dig omkring, og drop ind, hvor det ser hyggeligt ud - og få dig nogle dejlige smagsoplevelser. Småland er så skøn om foråret og om sommeren, og svenskerne er gode til Fika!

Og husk så, at der er så meget andet og mere end de ting, vi er stødt på, så det er bare med at komme afsted - der er ikke så langt - til gengæld er der skønt for både øjet og ganen.

Den smukke sø Åsnen ligger i skovbrynet til Europas store skove. I området omkring Åsnen findes et mangfoldigt kulturlandskab med magiske udsigter, blomstrende haver, frugttræer langs vejene og uspolerede skove. Området er et nærmest uberørt skovområde med masser af søer, småøer og er i 2018 blevet nationalpark med både vandreruter til lange ture, og til kortere familievenlige ture, som alligevel giver følelsen af at befinde sig langt inde i en dyb svensk skov - hvor der måske kunne gemme sig en los eller en bjørn.

Og når man har været på bjørnejagt, så må man altså have noget godt at spise...

Et af de hyggeligste steder ved Åsnen finder du ved Ålshult. Her ligger Ålshult handelsbod, som er områdets café og samlingssted. Her serveres én varm ret om dagen, og herudover er der altid is, øl og hjemmebagte hjertevafler med letpisket fløde og jordbærsyltetøj på menuen.



Efter en god cykeltur langs den nærmeste sø, var en gang lune hjertevafler og en kop kaffe lige, hvad vi trængte til, og godt, det var det altså...



En kold øl er heller ikke dårligt, og her i handelsboden sælges Åsnen-øllen, som er en lokal og ganske velsmagende lagerøl.



Helt inde i hjertet af Åsnen, med vand på begge sider og en storslået udsigt mod vest, ligger Amys Kafé. Her kan man få en godt stykke smørrebrød, af den svenske slags, og selvfølgelig kage i lange baner - svenskerne er bare gode til kage!







En forlænget weekend i småland kan være hyggelige overnatninger i telt ned til en sø, i campingvogn med alle sine egne ting eller på et af de mange Bed & breakfast, som ligger strøet ud i Småland. Jeg er vild med den måde, man bor på, når man bliver inviteret indenfor i de smukke romantiske træhuse og jeg betaler gerne lidt ekstra for at der bliver kræset om os ved morgenmaden dagen efter.

Toftahult bed & breakfast fik vi en dejlig morgenmad i lyse og rare omgivelser, med rolig musik i baggrunden og varm kaffe i kopperne. Skønt!





En aften ved søen Möckeln oplevede vi noget det fedeste, vi har prøvet i Sverige!

Vi havde en fin dag med badning i søen og lidt hyggefiskeri fra en robåd. Efterhånden blev vi sultne, og ville finde et sted og få lidt at spise.

Helt tilfældigt stødt vi på en slags pop-op sommerrestaurant helt nede ved vandet, hvor nogle unge - og ret så seje - gutter havde fundet ud af at lave noget fællesspisning omkring en grill, når sommeren er høj. Det var friskt og simpelt præpareret mad fra lokale i området og fra søen, vi sad og kiggede ud over. Køkkenet var åbent, så der var ikke noget med at sidde indenfor i læ. Næ nej, det var udendør ved små umage borde, bænke eller på et tæppe. Det er stort på den langsomme måde, det er ydmygt, det er nede på jorden ...og samtidig virkelig ambitiøst at lave mad til fremmede på den måde! 

Og det er da bare så hyggeligt at spise sammen, og få nye oplevelser og anderledes input fra mennesker, man ikke deler spisebord med til daglig!




På de smålandske, ofte meget romantiske og hyggelige  herregårde og värdshuse, kan man få både mad af den rustikke slags og af den finere slags.

Toftaholm Herrgård finder man nyskabende og delikate anretninger, og man bliver glædeligt overrasket over køkkenets valg af råvarer og den entusiasme, man oplever både smag og anretning.





Et andet hyggeligt sted er Ringsjö Krog & Wärdshus, som ligger lige ud til Östra Ringsjön ved Höör. Her kan man få burger med det hele, som en plain hverdagsret, eller man kan vælge at få friskfanget fisk fra søen, nyslagtet kalv fra lokalområdet, hjemmelavet brød og friske grøntsager fra egen urtehave. Det er lækkert og helt ligetil - og så sidder man så skønt på terrassen med udsigt over søen.

Vi overnattede på kroen i starten af juni måned, og på det tidspunkt var der friskhøstede asparges på menuen, og kæmpe lilla Rododendron i haven. En dejlig oplevelse.





Om sommeren i Småland bugner skovene også med bær, så hvis man er tålmodig - og vild med bær - så kan man finde både de sødeste næsten sorte blåbær, tyttebær og fine små skovhindbær. 




De hemmeligste steder i de svenske skove er "smultronslättet" - det sted, som man så gerne vil dele, fordi der er de skønneste skovjordbær - men som man alligevel holder lidt hemmeligt, fordi skovjordbærrene bare for lækre til at dele med andre...


Rigtig god jagt på herlige smagsoplevelser i Småland - der er guf og guld at finde i det svenske 

Kommentarer

Populære opslag