Rugbrødslagkage med chokolade og hasselnødder


- en gammeldags kage, som i denne version flirter lidt med det moderne.



En rugbrødslagkage er en herlig kage, som føles sund og næringsrig. I virkeligheden er den helt sikkert næringsrig, men er faktisk ikke specielt sundt. Men den smager fantastisk, så den giver en masse mental sundhed og en god følelse, når man spiser den.

Der er noget at bide i, der er noget blødt og lækkert, og så har kagen en skøn smag af ristede hasselnødder, chokolade og den der dybe rugbrødssmag.

Virkelig lækkert!

Vi har haft rugbrødslagkagen med masser af flødeskum og syltet ingefær med op til mine svigerforældre. Jeg tænkte (naivt), at min svigerfar som en rigtig jyde måtte kende til rugbrødslagkage.  Han kommer fra en lille bitte by udenfor Odder, som hedder Fillerup, hvor han er vokset op i en skovridderbolig ved Rathlousdal gods. En aften med min svigerfar byder altid på en god historie om barndommen i skoven ved Rathlousdal, bjørnegrotten og øen i søen...
Nå, rugbrødslagkage er vist ikke en egnsret fra Fillerup, for min svigerfar havde så aldrig nogensinde hørt om en rugbrødslagkage, for rugbrødslagkageoplevelsen var helt ny for ham!

Til gengæld spiste han to store stykker, og kunne rigtig godt lide kagen med bid og konsistens! Min svigerfar, som ellers ikke er den store kagespiser... 
Rugbrødslagkage er vist et udpræget sønderjysk fænomen, og jeg forsøger ikke at gøre sønderjyderne kunsten efter. Men når kagen nu smager så herligt, så kunne man da godt forsøge at gøre min version her til en ting både i Fillerup og på Sjælland..

Kagen er god og opskriften er nem, så hvorfor ikke bare kaste sig ud i det!

RUGBRØDSLAGKAGE 
5 æggehvider
250 g sukker
5 æggeblommer
250 g rugbrød
100 g mørk chokolade
100 g hasselnødder
2 tsk bagepulver
4 dl piskefløde

Begynd med at tænde ovnen på 200 grader.

Derefter ristes hasselnødderne i ovnen på 180 grader.
Æggehviderne piskes stive med 50 gram sukker, og æggeblommerne piskes med 200 gram sukker.
Hvis man pisker æggehviderne først, er det ikke nødvendigt at vaske piskerisene af.

Riv rugbrødet på et råkostjern eller kør det på en foodprocessor, og hæld det revne rugbrød op til de piskede æggeblommer.

Tag nødderne ud af ovnen og  fjern skallerne ved at gnubbe dem i et rent viskestykke. Hak chokolade og nødder på foodprocessoren eller med en skarp kniv, og vend begge dele med æggeblommer og rugbrød sammen med bagepulver. Vend de piskede æggehvider i til sidst

Smør dejen ud i tre lige store cirkler på en plade med bagepapir, og bag dem på 180 grader i ca. 20 minutter.

Når bundende er kolde, lægges flødeskum imellem bundene og på toppen af kagen. Pynt med revet chokolade.



Tip
Hvis man gerne vil have, at denne kage skal være lidt voksenagtig, så kan man tilsætte syltet ingefær i små tern, rosiner, trukket i Rom, eller solbær i trukket i lidt Vodka, til flødeskummet. Alle tre ting er delikate og giver kagen lidt kant, som virkelig klæder den.

Rigtig god fornøjelse - både med bagning og spisning 



Kommentarer

Populære opslag