Lollandske lækkerier


Nogle få dage hjemmefra kan give en helt særlig ny energi til hverdagen. Man behøver oven i købet ikke engang tage ret langt væk, for at opleve noget helt andet. 

Onsevig here we come...

Vi var blevet anbefalet, at tage på en kulinarisk tur til Lolland. Der skulle være smukt og grønt, og med nogle gode spisesteder, hvor man kan få serveret råvarerne, produceret på Lolland, omsat til dejlige smagsoplevelser.

Det viste sig at blive en fin tur, med god tid, god mad og fine naturoplevelser.


Vi startede turen med at tage til Nakskov by, hvor vi først gik en tur rundt i byen, og da vi nåede torvet i Nakskov by, var der livemusik og masser af liv i gaderne. Det måtte vi da lige sidde og kigge lidt på, så vi fandt et bord med udendørsservering, hvor vi kunne få os en øl og et glas rosé.



Byen har masser af smukke huse, mange butikker og en flot stor havn, hvor man godt kan fornemme fordums storhed fra tiden, hvor Østasiatisk Kompagni havde sit hovedkvarter i byen.



Hjemmefra havde vi booket to overnatninger på Bed & Breakfast på herregården Sejerlund, som ligger lidt udenfor landsbyen Onsevig på Vestlolland. 

Det skulle vise sig at være en rigtig god beslutning, for mage til mere gæstfri og imødekommende værter eller et hyggerligere og mere autentisk sted, skal man lede længe efter. Jeg kan give mine varmeste anbefalinger til Sejerlund, og jeg er sikker på at du vil få en lige så fin oplevelse, hvis du også får lyst til at lægge vejen forbi.



Vi fik en så god oplevelse af at være på Sejerlund. Det er virkelig landlig herregårdsidyl, så det basker. Gården ligger for enden af en prægtig allé, og er omgivet af en stor gammel have og dyrefolde.

Da vi ankom, blev vi budt velkommen i en smuk hall med brunmalet trappe, jagttrofæer og en rolig stemning. På første sal i det herskabelige hvide hus med skinnende sort manzardtag og fine småsprossede vinduer, ligger de hyggeligste værelser, som er indrettet i en spartansk lys stil. Vi fik brudeværelset med hvide blondegardiner, et servantesæt med et smukt rosa mønster og en seng i gammel stil med et hvidt sengetæppe. Meget romantisk og fint.






I TV stuen kan man sætte sig og læse avisen, snakke med de andre gæster eller bare sidde og kigge ned i haven. Der er også et lille tekøkken, hvor man selv kan lave sig en kop kaffe eller en kop te.



Haven - som nærmest er en park - var åben så vi bare kunne gå rundt og kigge på det hele, orangeriet blev stolt vist frem, og der stod stiger klar ved kirsebærtræerne, så vi bare kunne plukke og tage med hjem. Det blev senere til en autentisk gang syltede kirsebær, som min farmor lavede dem. De syltede kirsebær blev  til den bedste kirsebærsauce til Ris a la Manden juleaften.




Fredag aften havde vi reserveret bord på Den fuldkomne fisker, en anmelderrost lille restaurant i Onsevig. Her er specialiteten lopas, en lollandsk version af tapas, lidt fjollet, men når man smager det, er det bare super lækkert. Det hele er fremstillet af lokale lollandske råvarer, som er friske og i sæson. Lopasmenuen er tre småretter til at starte med, derefter forskellige salater og stege, som skæres direkte i køkkenet og til slut både ost og en dessert. 

Til maden kan man skeje ud med en vinmenu, hvilket vi selvfølgelig gjorde, da vi boede lige om hjørnet på Sejerlund. Det var første gang jeg stiftede bekendtskab med køleskabskold amerikansk Zinfandel (siger novicen!), og det var altså absolut lækkert på en varm sommeraften.

Stedet er hyggeligt indrettet i små stuer i huset fra århundreder siden, og smukt dekoreret med Sikker-Hansen, både de ærbare, og de mindre ærbare (ham der blandet andet lavede Davre-reklamen). Der er meget at kigge på, og stemningen er tilbagelænet og hyggelig. I det hele taget er det et rart sted at være, og vi kommer gerne tilbage.



Eften en lang aften med mad og vinmenu, var det skønt at vågne op på Sejerlund, hvor morgenmaden er hjemmelavet, og bliver serveret i spisestuen. Her spiser man sammen med de andre overnattende gæster, hvilket er hyggeligt og hjemligt. Der var hjemmebagte boller, hjemmelavet syltetøj, friske kirsebær ude fra haven og vindruer fra orangeriet.


Efter morgenmaden tog vi til Paradishaven i Horslunde, som har åben besøgshave. Det er en meget smuk og velanlagt have med virkelig mange forskellige blomster, og rigtig meget stod i fuldt flor.
             




Lørdag eftermiddag kørte vi et smut til Albuen, som er en 7 km lang smal landtange syd for Nakskov. Vi læste os til, at der i middelalderen kom fiskere langvejs fra og at man holdt sildemarked hele vejen ud på Albuen. Det er lidt svært forestille sig, når man går tur derud, for her i nutiden er der ret øde og stille. Smukt var det nu alligevel, sildemarked eller ej, og især på den side, som vender ind mod Nakskov fjord. Hvis man gerne vil udforske fjorden lidt mere, kan man tage en tur med postbåden inde fra Nakskov by og rundt på fjorden. Turen ender på spidsen af Albuen, hvor man enten kan stå af og gå ad Albuen, eller man kan selvfølgelig også bare tage med postbåden ind til byen igen.  


Efter havevandring i Fuchsiahaven i Horslunde og en længere gåtur på Albuen, kørte vi til den eneste fiskerihavn på Lolland, som ligger i Langø. På havnen ligger en lille undseelig havnecafé, hvor vi spiste tidlig aftensmad. Det var altså ganske godt, det de kunne på den café. Vi fik to gange friskstegt fiskefilet med rugbrød og en øl hver. Fisken var rygende varm, blød og stegt lige tilpas, rugbrødet var hjemmebagt og skåret i tykke skiver, og øllet iskoldt og forfriskende. Det var tiltrængt efter en lang dag ude på opdagelse. Udenfor caféen kan man også købe frisk fisk til at tage med hjem, og langs de små veje kan man finde boder med frugt og bær, chili- og lakridssalt og andre hjemmedyrkede sager. Der er altså ret dejligt, derude i sommerlandet!

Søndag, på vej hjem, kørte vi forbi Frederiksdal gods, som blandt andet producerer vin, likør, kirsch og kirsebærvin. Her købte vi en rød Sur Lie og en kirsebærvin, som også kom med hjem i gemmerne til Ris a la Manden juleaften.

Det blev også til et smut forbi Dodekalitten ved Kragenæs. Det er 12 stenstøtter, som er omkring 11 meter høje, men udhuggede hoveder på toppen. Det var ikke alle hovederne, der var færdige, da vi var forbi, men det faktisk en imponerende oplevelse uanset om der var ansigter på, eller ej. Ved alle stenstøtterne er der også et lydanlæg, som i alle de lyse timer, sender en strøm af elektroakustisk musik ud, mens man oplever værkets storhed. En meget speciel oplevelse, som man må unde sig selv. Selvom der er langt til Kragenæs...



                       
Sidste stop på den kulinariske Lollandstur blev Knuthenlund, hvor vi ikke var tidligt nok på den til at se køerne blive malket, men til gengæld var det en fin oplevelse at se fårene komme ind ude fra engene (vi havde ingen børn med, men fårene var såmænd hyggelige nok at kigge på alligevel), og bagefter blev det til en super frokost på gårdspladsen udenfor den hyggelige café.





På Knuthenlund serverer caféen også nogle lækre, lidt sundere romkugler, som jeg blev inspireret til at prøve af derhjemme.

De er mere tørre og ikke så klæge i det, som almindelige romkugler, og hvis jeg selv skal sige det, så smager den version, jeg fik kreeret, altså ret fantastisk.

Første gang jeg lavede dem, glemte jeg at komme rom i, og så ved jeg alt ikke helt om man kan kalde dem romkugler. Men efter et par forsøg, sad den lige i skabet. Du kan finde opskriften på romkugler her.

Måske har du også været på tur til Lolland, ellers er du måske blevet inspireret til det - så vil jeg håber, at du vil nyde øen og finde dine favoritspisesteder  

Kommentarer

Populære opslag