Salatsuppe

♡ Klar til at spise ♡
På vores rundrejse i Rumænien boede vi privat indkvarteret, og det betød, at vi smagte mange spændende traditionelle retter, lavet af manden eller konen i huset. Jeg har efterfølgende genskabt de gode smagsoplevelser til retter, som med begejstring og stor nydelse er blevet fortæret herhjemme i Danmark. Jeg har derfor lavet en serie med opskrifter på traditionelle rumænske retter, som jeg meget gerne vil dele med dig, som læser med her på bloggen.

I Caransebes boede vi hos Radu. Radu havde et lille pensionat, som han drev sammen med sin svigerfar. En dag på terrassen, hvor Radu havde serveret vandmelon, (som han stolt proklamerede var den bedste vandmelon i verden, meget bedre end den græske) fortalte Radu mig lidt om sin familie, om pensionatet og om sin mor, som ikke lever længere.

Han fortalte levende om en kvinde, som engang havde været en smuk, stærk kvinde med brune øjne, langt hår, flettet i lange fletninger, og et varmt og roligt sind.
Han fortalte om, hvordan hun skabte en rar og venlig stemning på pensionatet med sit humør, sit overskud og med alle de lækre retter, hun plejede at servere for Radu, børnebørnene og gæsterne på pensionatet.

Han fortalte om en kvinde, som holdt sit hus rent og pænt, som tog sig af sine seks børn, husdyrene, køkkenhaven, maden og arbejdet i marken. Han fortalte også om sin far, som hjalp hende en del, men som også var meget væk, da han var hyrde og derfor var ude med besætningen i skoven det meste af tiden. 

Jeg kunne se hende for mig helt tydeligt, der på terrassen på pensionatet, lidt oppe på skråningerne i de transylvanske alper. 

Radu lavede en suppe til os. Hans mors suppe. Salatsuppen.

Salatsuppen fra hans barndom, fra tidligere tider, hvor det lille pensionat oppe på skråningerne må have været et anderledes sted at være.

Radu fortalte, at han var vokset op med den suppe, dog i en lidt anden version, fordi i den oprindelige var svinemave og spæk i, og sådan laver han den ikke selv. I stedet tilføjer Radu fløde til suppen, og det siger vi tak for.


Denne suppe er indbegrebet af et Rumænien, hvor man brugte det, der var i haven, og hvad der kom fra husholdningen. Suppen bliver normalt lavet om foråret, når salaten er frisk og knasende sprød. Det er en hvid suppe med masser af hvidløg (måske kan den skræmme nogle vampyrer væk), og med en rund smag af dild.


♡ Salat og omelet, som skal tilføjes suppen ♡

SALATSUPPE
2 salathoveder efter eget valg
1 gulerod
1 lille løg
3 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
250 ml fløde
2 æg
200 ml grøntsagsfond
salt og peber
50 g hakket frisk dild
Evt en spsk maizena

Skræl løgene og gulerod, og skær dem i tern. Pres hvidløget. 
Vask salaten og skær den i 1½ cm bredde skiver.

Svits løg, hvidløg og gulerod i olivenolie i en gryde til det hele er gyldent, og tilsæt den skårne salat. Tilføj 1½ liter vand, og lad det simre i 12 minutter. 
Tilsæt grøntsagsfond, og smag til med salt og peber. 

Lav en omelet med de to æg. Lad den afkøle, rul den sammen som en pandekage, og skær den i skiver. 

Tilsæt fløden til suppen, samt skiverne af omeletten, og lad det simre i endnu 3-4 minutter. Hvis du gerne vil have, at suppen er lidt tykkere, kan den jævnes med en skefuld maizena, rørt op i lidt koldt vand.

Tag suppen af varmen, og tilføj hakket dild.

Så er suppen klar til at servere sammen et friskbagt groft brød, fx dette grovbrød, som er nemt at lave.

Du kan tilføje lidt limesaft, når du serverer suppen, så den får lidt ekstra friskhed. 

Tip
Limesaften bør ikke tilføjes mens suppen stadig koger, for så vil den blive grumset, fordi fløden vil reagere på syren.
Hvis du savner kød i suppen, kan du stege et par skiver bacon, skåret i små stykker, og tilsætte det til suppen.
Hvis du gerne vil give suppen en lidt rundere smag, kan du tilsætte lidt revet parmesan.

Dette er en af mine rumænske yndlingssupper, som er rigtig god om sommeren. Den er let at lave, og kan spises kold.

♡ Huse i smukke farver i Sighisoara 

♡ Bymuren i Sighisoara ♡
Dette var ret nummer 6 i min serie af rumænske retter.
Jeg håber at du, ligesom jeg, har lyst til og mod på at kaste dig ud i det skønne rumænske køkken, og at du vil opleve at din madhorisont udvider sig en lille smule.
Rigtig god fornøjelse - og velbekomme 

Kommentarer

  1. Jeg lavede de åbner suppe i går. Dejlig suppe, tak for opskriften. Gitte

    SvarSlet
  2. Denne suppe skulle der jo stå

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag