Sensommer, hyben og røde æbler


Vi har gået forbi dem så mange gange.

De røde, tunge bær på hybenroserne. Både dem, der sidder på de hvide hybenrosers buske – og dem, der sidder på de pink hybenrosers buske. Og vi har set dem, fra de var små, grønne knopper til de voksede sig store og røde, lige til at plukke!

På Ærø, ude ved vandet, ved Vigsø, er der et skønt sted, hvor man kan plukke hyben. Der er så skønt og stille, og at gå der, helt i fred og samle hyben, er noget helt særligt. På vejen hjem fra Vigsø kommer man helt sikkert forbi en bod, som sælger æbler ved vejen, så stop lige engang, og tag nogle med. 
Der er tusindvis af skønne steder i Danmark, hvor der gror vilde hyben, så hvis man ikke lige er ved Vigsø på Ærø, er der helt sikkert hyben og æbler i nærheden alligevel.

Du ved nok, hvor der er et godt sted.

..og så alligevel..hvis man er i nærheden, så slå lige vejen om Ærø, som gør mig så glad - om du vil plukke hyben, finde sten på stranden, nyde de smukke byer eller blot slappe helt af.

Hyben er skønt i marmelade, enten sammen med æble eller gulerod, eller blot helt solo. Hyben kan også bruges til andre lækre ting, fx is med hyben, hybensuppe, eller hvad med rosenbladgelé, som kan laves i maj/juni måned, når rosenhybenen blomstrer.




I år har vi lavet hybenmarmelade med æble, som der er masser af i haven. 

Når man samler hyben, skal man være opmærksom på at samle modne, men ikke overmodne hyben. 

Vi fik samlet omkring 500 gram, og det er rigtigt fint til en god gang hybenmarmelade, når man laver det med æble. Hyben er lidt besværlige at rense, men vi har fundet en god metode, hvor man halverer hybenet, og derefter skraber frøene ud med ende af en teske. Det fungerer fint. Selv børnene kan være med. Når man bilder drengene ind, at der kan laves kløpulver af frøene, så gider de godt.

Man ender faktisk med at have en fin portion rene halve hyben, som er lige til at smide i gryden med sukker og æbler.

HYBENMARMELADE
400 g rensede hyben
4 æbler, uden kernehus og i små stykker
400 g sukker
1 tsk vaniljesukker
Vand, så det dækker

Smid hyben og æbler i en gryde med vand, sukker og vaniljesukker og lad det koge i en god halv time. Herhjemme kan vi bedst lide at marmeladen er som den er, altså lidt grov i det, med stykker af æble og hyben, som kan ses på brødet. Man kan også vælge at blende den med stavblenderen, hvis man vil have, at den er mere jævn.

Når marmeladen er færdig, bør der altså også være nogle nybagte boller klar. Der er da intet bedre end boller med nylavet hyben/æblemarmelade. Du kan finde en god og nem opskrift på hjemmebagte boller her 


Rigtig god fornøjelse med marmeladen 

Det kunne være så fint at høre om din oplevelse af hybenmarmeladen – del endelig i kommentarfeltet ♡

Kommentarer

Populære opslag