De bedste æg


De lægger æg, mine havehøns. De fine høns, som jeg er så vældig glad for. 

Jeg troede, at det at få høns i haven, ville være en praktisk foranstaltning. Så kunne jeg komme af med alle resterne fra køkkenet, og så ville de tage snegle og insekter i haven. De er blevet så meget mere end det. Nu har jeg har haft høns i snart tre år, og helt fra starten har jeg kunnet mærke, at der var mere i det, end rester, snegle og æg. De er blevet et symbol frihed for mig. Jeg ved godt, at det lyder latterligt. At høns i virkeligheden ikke er mere frie end os andre. De bliver taget af ræven, hvis vi ikke passer på dem. Men alligevel. Jeg lukker aldrig ind til hønsegården, og hver dag, jeg står op, så trisser de rundt ude i haven.

At der både er en nytteeffekt og et afkast ved at have høns, er bare så fedt! Æggene kommer hver dag, som små gaver til mig. 

Gaver, som jeg kan forvandle til kager, desserter, suffleter, cremer, omeletter, saucer og alverdens andre gode sager. 

Æg er fantastiske, og du kan læse mere om min glæde ved høns her og her  



Herhjemme har vi nogle yndlingsretter, hvor vi bruger æggene fra haven - i hvert fald, når de ikke bliver brugt til kage. Det er efterhånden slået helt fast i vores hverdag, at når børnene kommer hjem fra skole, så er der omelet på menuen. Omelet i alle mulige forskellige afskygninger, men omelet skal det være. Det er ikke for tungt at spise, mætter ikke alt for meget, men er alligevel nok til at stille sulten, når man ikke har fået noget at spise, siden om formiddagen.



Når vi har rester i køleskabet, fx lidt kogte kartofler, lidt kød (men ikke nok til fem), måske nogle tomater, peberfrugt eller courgette, så laver jeg en spansk tortilla, hvor æg er perfekt som base. Man kan komme næsten hvad som helst i en tortilla, og så bindes det hele sammen af æggemassen, som får god smag af de rester som ikke rigtig kan bruges til noget fornuftigt. Resterne får nyt liv i en tortilla, og det smager bare fantastisk med ost og friske tomater ovenpå.



Når kartoffelmaden eller tomatmaden skal være lidt ekstra lækker, så er æggene fantastiske til mayonnaise. Fie er så god til at lave den mest cremede og lækre mayonnaise, rørt i hånden med et piskeris og med en mild smag af sennep og citron. Mikkel synes selvfølgelig, at det er ham, der har gjort hele arbejdet med at lave mayonnaisen, fordi det er ham, der hælder olien i, i en tynd stråle. Drenge er dejlige - de er så gode til at være stolte over deres præstationer - hvor små de end er. Det kunne jeg godt tænke mig at være bedre til.

Nå, tilbage til æggene.... Der er jo også et væld af desserter og kager, hvor æggene faktisk gør hele forskellen.

Herhjemme har vi nogle favoritdesserter, som vi gerne vender tilbage til, fordi de er lækre, simple og velsmagende.

En ganske delikat sommerdessert er for eksempel Koldskålsfromage. Den er nem at lave, som har lidt ekstra i forhold til en almindelig koldkål, uden at være alt for avanceret. Det bedste af det hele er, at den bare smager super godt.




Mazarinkage er også skøn. Her er æggene jo ikke hovedrolleindehaveren, sådan som de er i de andre retter. Men mazarinkagen ville altså ikke være så smovselækker uden æg. Mazarinkagen er sød, blød og temmelig syndig. Lige som vi kan lide det!



Så æg skal det være, direkte leveret af hønsene.

Du har helt sikkert også dine favoritter, hvor du bruger æg. Jeg vil super gerne høre om, hvad du bruger æg til, så jeg kan blive inspireret til nye favoritter på eftermiddagsbordet herhjemme.
– så del endelig i kommentarfeltet ♡

Kommentarer

Populære opslag