Vores bedste madoplevelser i Rumænien

I hjertet af Rumænien, har vi oplevet den lokale livsstil og det patriarkalske landsbyliv ved at bo hjemme hos private rumænere, og spise mad på deres måde.

Det lokale rumænske køkken afspejler det multikulturelle samfund, og den blanding af mennesker, som har boet i Rumænien i århundreder. De saksiske retter, giver sammen med de rumænske, bulgarske og ungarske retter, et sammensurium af et køkken som på én og samme tid er rigt, simpelt, smagfuldt - og helt særligt.

Vi har simpelthen haft den bedste oplevelse af, at rejse i Rumænien. Vi har ikke været alle steder, men vi har bestemt en oplevelse af, at have været de bedste steder. Hellere det bedste, fremfor det meste …


Når vi taler om det bedste, så vil jeg gerne dele vores bedste madoplevelser med dig, samt knytte lidt ord på, hvorfor netop denne ret blev noget ganske særligt og en anbefaling værdig.

1. Transsylvansk yogurtost - Lapneh

Denne yoghurtost fik vi serveret til som en del af en slags mezemenu på en restaurant i Sighisoara. Jeg blev vildt begejstret for osten, da den er så nem at lave, og mulighederne for variation nærmest er uendelige. Der er også uendelige muligheder i Transsylvanien, og i byen Sighisoara, som er på Unescos verdensarvliste, og som har et indtakt citadel midt i byen, fik vi skøn mad og fine oplevelser. 

Her kan du læse mere om den transsylvanske yoghurtost


2. Auberginespread

Denne auberginespread - eller auberginesalat, som de siger i Rumænien - fik vi serveret på Convivium Transsylvania i byen Crit, som en del af morgenmaden, sammen med ristet brød. Simpelt, sundt og nemt at lave. 

Her kan du læse mere om auberginesalaten


3. Rumænsk lammeragout

Hos Radu, som har et lille pensionat i Borlova, fik vi serveret kød. Kød i lange baner, med en smule tilbehør, men det var tydeligt, at kødet havde hovedrollen. Radu lavede selv sauerkraut og saltsyltede agurker til kødet, og det var han altså også ganske ferm til.
En af retterne var virkelig lækker, og værd at fortolke herhjemme i Danmark. Den rumænske lammeragout er nem at lave, mættende og med en dyb og rund smag. 

Her kan du finde opskriften på rumænsk lammeragout



4. Pasta med Karl Johan svampe og cremet estragonsauce 


I Rasnov troner en befæstet kirke på en klippetop, mens resten af byen ligger smukt ved foden af bjergen, rigt udsmykket af vinranker, dyblilla syriske roser og volumniøse hortensiaer, klædt i den smukkeste blå farve. 
Hos Alexandra, som bor i den smukke Rasnov, fik vi serveret denne skønne syndige pastaret med svampe fra skoven, fed creme fraiche og salt ost. Vi har lyst til at komme tilbage. Tilbage til den fine by, den tilbagelænede stemning, og den lækre mad.

Her kan du finde opskriften på pasta med Karl Johan svampe og cremet estragonsauce



5. Kylling med parmesanpolenta i hvid sauce

Vi fik serveret den bløde, varme polenta med hjemmeopdrættet grydestegt kylling og hvid sauce på et pensionat, som ligger bag bløde grønne bakker ad mudrede jordveje, langt inde i de transsylvanske skove. 

Retten er fin, enkel og traditionel. Genkendelig for en dansker, og så alligevel anderledes med den parmesanmættede polenta og de varme krydderier.

Her kan du finde opskriften på kylling med polenta i hvid sauce


6. Salatsuppe

Pensionatet i Borlova, hvor Radu engang for længe siden voksede op med sin mor, sin far og sine fem søskende, var også det sted, hvor vi fik serveret den simple salatsuppe, som Radu lavede efter sin mors opskrift. En helt traditionel rumænsk bondesuppe, som Radu med stolthed og nostalgi fortalte sin historie om.

Her kan du finde opskriften på salatsuppe



7. Marinerede lammekoteletter

Kød med kød på. Det er også det rumænske køkken. Det er skam ikke blot polenta, grøntsagssuppe eller mejerivarer.
Det er også et solidt og bastant køkken, med kødet som hovedrolleindehaver. 

Der laves mad med hjertet, og i gæstfrihedens navn, serveres gerne et af de hjemmeslagtede lam med masser af grove grøntsager fra køkkenhaven.

Det er mad fra rumænernes hjerte, og det er lige til at blive helt rørt over.

Her kan du finde opskriften på marinerede lammekoteletter


8. Rumænske kålruller med ris og hakket kød 

I Sibiu, på tysk også kaldt Hermannstadt, fik vi serveret rumænske kålruller - Sarmale - på kælderrestauranten Crama Sibiul Vechi, som tilbyder traditionelle rumænske retter til ganske rimelige priser. Det var en fin oplevelse, som jeg fik lyst til at genskabe herhjemme.

Her kan du finde opskriften på rumænske kålruller med ris og hakket kød


9. Svampesuppe


Denne suppe er det tætteste jeg kan komme på en skøn svampesuppe, vi fik i Oradea i Rumænien, tæt på den Ungarske grænse. Den er tyk, godt krydret og helt vidunderlig med hele stykker svampe i.

Hen over sommer og efterår finder man bugnende boder og bugnende butikker med rørhatte, kantareller og champignons. Så mange naturlige ressourcer, og så mange måde at bruge naturens gaver.

Her kan du finde opskriften på svampesuppe



10. Fyldte pandekager med salt ost

I den lille by Viscri, eller på tysk Weisskirch, ligger en smuk hvid befæstet kirke. Udefra ser den uindtagelig ud, med sine høje mure, skydeskår og tillukkethed. Når man bliver lukket ind af den lille dør i siden af muren, åbner der sig en blomstrende have, oplevelse af tidligere tiders små organiserede samfund, og en følelse af samhørighed og tryghed. En hel lille landsby har levet herinde, passet hinandens børn, og lavet mad sammen. 
På en lille café i byen fik vi serveret fyldte pandekager med salt ost. Caféen var interimistisk anlagt i et haveskur i en privat ægtepars have. Bordet vi sad ved havde blondedug på, der var blomster fra haven i en sød glasvase, og der var mulighed for at kigger over på køkkenhaven, hvor der voksede ærter, kartofler, dild, gulerødder og hvor der også havde sneget sig forskellige blomster ind.
På denne lille café kunne man kun tale rumænsk, men det var helt fint. Vi kunne forstå, at man kunne få lemonade, øl, kaffe, suppe, brød - og pandekager. 



Her kan du finde opskriften på bagte pandekager med hytteost og citron


Dette var vores oplevelser af det rumænske køkken og et udvalg af nogle traditionelle retter derfra.

Det har været fantastisk at rejse i Rumænien, at opleve madkulturen og alle de traditioner, som er forbundet med at lave god mad med de råvarer, som er lige ved hånden. Naturen er så frodig og så gavmild, at man næsten ikke kan forstå det. Dyrene drives roligt rundt på markerne, og giver de bedste mælkeprodukter og lækkert kød. Svampe, morkler, trøfler, bær og urter hentes i skoven, og sælges ved vejen.

Alle disse helt særlige madoplevelser, har jeg efter bedste evne forsøgt at give videre i min serie om mad fra Rumænien. Jeg håber at du, ligesom jeg, har lyst til og mod på at kaste dig ud i det skønne rumænske køkken, og at du vil opleve at din madhorisont udvider sig en lille smule.

Hvis du også har været i Rumænien, vil jeg så gerne høre om dine oplevelser med den rumænske madkultur - skriv endelig til mig i kommentarfeltet, for jeg er vildt nysgerrig efter at høre om andre gode oplevelser i Rumænien 
Tak fordi du læste med!

Kommentarer

Populære opslag